VBDCK Brewery

VBDCK Brewery

Activiteit: Brouwerij
Provincie: Oost-Vlaanderen
Klant sinds: 2016
Platform gebruikt: Elugie Power Station

VBDCK is een bijzondere brouwerij, dat verklapt alleen al de naam. Die vertegenwoordigt de families erachter: Verbeeck-Back-De-Cock. Ze bestaat sinds 1867 en het brouwgeheim is altijd binnen deze muren gebleven. Paters of grote bedrijven komen er niet aan te pas.

Heropleving

Aan het eind van de 19e eeuw was Verbeeck-Back in het centrum van Tielrode een zeer geliefde, onafhankelijke brouwerij. De bierkennis werd steevast doorgegeven van vader op zoon. Toen de nieuwe generatie er in de zestiger jaren de brui aan gaf, viel de activiteit stil. In 2015 kocht de familie De Cock de oude brouwerij en kwam ze weer helemaal tot leven.

Hip en eigenzinnig

De originele brouwerij werd gerestaureerd en vaart vandaag een nieuwe koers. Philippe De Cock en zijn drie kinderen runnen de site. “We respecteren de biertraditie van de generaties voor ons, maar wij mikken op hip, eigenzinnig en verrassend bier voor twintigers en dertigers, dat we brouwen op onze eigen manier.” Van het traditionele Kerel-bier brachten ze na 40 jaar een aantal eigentijdse varianten. Ze brengen ook tijdelijke bieren voor speciale momenten in het jaar.

En er is meer: de voormalige brouwerswoning werd omgebouwd tot een originele b&b met zeven kamers. Je kan er tot rust komen, helpen brouwen en bier proeven. Boven de brouwerij is er zelfs een suite inclusief bubbelbad met hop, in een oud biervat.

Zelfs de restwarmte van de centrales gebruiken we in ons brouwproces

PHILIPPE DE COCK, GEMEENTE TIELRODE

Duurzaam brouwen

Philippe De Cock: “Vandaag is ecologisch verantwoord ondernemen belangrijk. Wij wilden duurzame en betaalbare energie voor ons bier. En die vonden we bij Elugie. Buiten het voordeel van de lagere, stabiele elektriciteitsprijs, recupereren we ook de restwarmte van de centrales voor ons brouwproces. Daar drink ik er graag eentje op.”