Broodboetiek en Bakkerij Verlooy

Broodboetiek Verlooy

Activiteit: Bakkerij
Provincie: Antwerpen
Klant sinds: 2017
Platform gebruikt: Elugie Power Station

Bert en Ilse Verlooy werkten samen 25 jaar in de bakkerij van Berts broer in Geel. Enkele jaren geleden startten ze samen een eigen bakkerij, waar ook zoon Willem hun vervoegde. Het zijn levensgenieters: ze werken hard, maar houden ook van lekker eten en drinken. Hun focus ligt op authentieke producten, zoals desembroden en verfijnd gebak.

2,5 jaar geleden besliste het gezin om hun zaak te vernieuwen. “We dachten na over de toekomst”, vertelt Bert. “Ik begon iedere nacht te bakken om 23u of om 1u. Wie zou daar na ons nog voor kiezen? Wou ik het zelf nog lang zo doen? Ik wilde overdag gaan bakken.”

Eigen energie

Er waren nieuwe toestellen nodig , maar die zorgden voor een hogere energiekost, zeker overdag. Bert volgde een uiteenzetting van Bjorn over de centrales van Elugie. “Het leek mij heel interessant om zelf voor mijn energie te zorgen. Het is goedkoper op lange termijn en vrij snel terugverdiend. Dit was dan ook mijn belangrijkste drijfveer: het rendement.

Dus liet de Broodboetiek ook energiecentrales van Elugie plaatsen. “Boven de bakkerij hadden we een kamertje vrij. Daar zijn 4 centrales geïnstalleerd. Ze draaien de klok rond en ze zijn heel stil. We hoeven er niet naar om te kijken, want er is een onderhoudscontract met Elugie.”

Wij bakken overdag goedkoper dan vroeger met het nachttarief

WILLEM VERLOOY, GEMEENTE WESTERLO

Warm water en verwarmd atelier

De installatie is gekoppeld aan een waterketel. “De restwarmte zorgt continu voor warm water met een basistemperatuur van 35 graden. Voor heet water moeten we enkel nog wat bijverwarmen. En er is een extra: we zuigen warmte ook uit de kamer. In de zomer gaat die gewoon naar buiten, maar tijdens de winter leiden we de warme lucht naar het atelier.”

Concurrentieel voordeel

“Je merkt geen verschil tussen gekochte of zelfgemaakte stroom; de ovens blijven bakken, er is verlichting, enz. En wij genieten nog voor jaren van goedkopere stroom, 24 op 7. Dit geeft ons een voordeel t.o.v. andere bedrijven.”

Simpel

“De centrales werken perfect, de monitoring loopt goed. Elugie is een correcte firma: ze bellen zelf als er een storing is en komen ze verhelpen. De technische uitleg is voor veel mensen misschien wat moeilijk, maar de boodschap is simpel: je maakt zelf stroom.”