Jeroen & Anneleen

Aandeel eigen productie
Voor Elugie 20%
Nu met Elugie 75%
Energiekost over periode 15 jaar
Voor Elugie 324.700 €
Nu met Elugie 185.000 €
CO₂ besparing
Voor Elugie 38 ton/jaar
Nu met Elugie -50%

Jeroenen en Anneleen

Activiteit: Slagerij
Provincie: West-Vlaanderen
Klant sinds: 2017
Platform gebruikt: Elugie Power Station

Jeroen Vanhevel en Anneleen Verheye willen de beste en meest vooruitstrevende slagerij/traiteur uit de streek zijn. Al 15 jaar runnen ze hun familiezaak. Hun respect voor medewerker, klant, dier en milieu, kruiden ze af met een dagelijkse focus op klantgerichtheid, groei en verbetering.

Jeroens ouders hadden een boerderij en familieleden waren actief in de vleessector. Van jongs af aan droomde hij van zijn eigen slagerij. Die staat ondertussen bekend om een puur en smaakvol assortiment, waarin je kwaliteit en ambacht proeft. Het koppel wil dat mensen hun naam associëren met creativiteit en gezelligheid wanneer ze thuis tafelen.

Kiezen in functie van de zaak

“De energieprijzen zullen blijven stijgen. Dat is een factor die in de toekomst op elke zaak gaat wegen”, weet Anneleen. “Wij zochten al in 2017 actief naar een andere oplossing. Een die paste bij onze manier van werken en die ook later voordelig blijft. We verbruiken bijvoorbeeld te weinig warm water om over te schakelen op een warmtekrachtkoppeling.”

Zo kwam het slagerskoppel in contact met Elugie. “Nu hebben we vier compacte centrales in de garage”, vertelt Jeroen. “Ze halen waterstof uit het gasnetwerk en leveren constant elektriciteit voor de slagerij. De restwarmte volstaat voor de verwarming van het water. We slaan warm water op in buffervaten tot we het nodig hebben. We plannen volgend jaar een uitbreiding tot 78.000kWh en zullen de extra hoeveelheid warm water gebruiken voor de vloerverwarming en het zwembad van ons nieuwe project ‘Butchersloft”.”

Bewust duurzaam

Anneleen: “Bovendien produceren we hiermee zelf groene energie. Ook dat is een troef. Als bedrijf willen we namelijk zo duurzaam mogelijk werken. In Oudenburg zijn we een van de ‘lokale duurzame helden’. Ons keukenafval gaat naar de vergistingscentrale voor de productie van biogas, dat op het gasnet kan gezet worden. Hieruit halen de Elugie elektriciteitscentrales dan weer waterstof om elektriciteit te maken. Dit maakt de cirkel rond. ”

Stijgende energieprijzen wegen niet meer
op de toekomst van onze zaak.

JEROEN & ANNELEEN, GEMEENTE OUDENBURG

Alles zoals beloofd

Jeroen: “Aan onze manier van werken is niks veranderd. Wel dekken onze eigen elektriciteitscentrales nu 75% van het verbruik. Na bijna twee jaar draaien, kan ik zeggen dat de voorspelde cijfers kloppen. We betalen veel minder aan de energiemaatschappij. Met het onderhoudscontract van Elugie komt alles vandaag nog zowat op hetzelfde neer, maar dat wordt op termijn interessanter.” Anneleen: “Ik ben blij dat de service verloopt zoals afgesproken. Alles werkt perfect en als er iets is, wordt het direct aangepakt. Elugie neemt initiatief als dat nodig is. Dat stelt gerust.”