Jeroen & Anneleen

Jeroenen en Anneleen

Activiteit: Slagerij
Provincie: West-Vlaanderen
Klant sinds: 2017
Platform gebruikt: Elugie Power Station

Al 15 jaar runnen Jeroen en Anneleen hun eigen slagerij/traiteur. De slagerij staat ondertussen bekend om een puur en smaakvol assortiment, waarin je kwaliteit en ambacht proeft.

Kiezen in functie van de zaak

Hun huidige doel? De beste en meest vooruitstrevende slagerij/traiteur uit de streek worden. Hiervoor was allereerst een alternatief voor de stijgende energieprijzen nodig. Zo vertelt Anneleen dat deze stijging “een factor is die in de toekomst op elke zaak gaat wegen”. Bovendien wilden de slagers “als bedrijf zo duurzaam mogelijk gaan werken.”
“Wij zochten in 2017 al actief naar een andere oplossing. Een die paste bij onze manier van werken en die ook later voordelig zou blijven. We verbruiken bijvoorbeeld te weinig warm water om over te schakelen op een warmtekrachtkoppeling”, aldus Anneleen.
Zo kwam het slagers koppel terecht bij Elugie. “We lieten vier compacte centrales installeren in de garage”, vertelt Jeroen. “Ze halen waterstof uit het gasnetwerk en leveren constant elektriciteit voor de slagerij.”

De restwarmte? Die volstaat voor de verwarming van het water. Zo slaan ze het warm water op in buffervaten tot ze het nodig hebben.

Bewust duurzaam

Anneleen: “In Oudenburg zijn we ondertussen een van de ‘lokale duurzame helden’. Ons keukenafval gaat naar de vergistingscentrale voor de productie van biogas, dat op het gasnet kan gezet worden. Hieruit halen de Elugie-elektriciteitscentrales dan weer waterstof om elektriciteit te maken. Dit maakt de cirkel rond.”

“In Oudenburg zijn we ondertussen een van de lokale duurzame helden.“

JEROEN & ANNELEEN, GEMEENTE OUDENBURG

Alles zoals beloofd

Jeroen: “Aan onze manier van werken is niks veranderd. Na bijna twee jaar draaien, kan ik zeggen dat de voorspelde cijfers kloppen. We betalen veel minder aan de energiemaatschappij. Met het onderhoudscontract van Elugie erbij komt de totaalprijs vandaag nog zowat op hetzelfde neer als voordien, maar dat wordt op termijn interessanter.”
Jeroen en Anneleen hadden de smaak te pakken en schaften, door de uitbreiding van hun zaak met een feestzaal en B&B, in 2020 nog twee extra centrales aan.