Domein Roosendael

Domein Roosendael

Activiteit: Horeca
Provincie: Antwerpen
Klant sinds: 2017
Platform gebruikt: Elugie Power Station

Het verblijfscentrum Roosendael ligt in een beschermd natuur- en erfgoeddomein, vlakbij Mechelen. In het fascinerende park uit de 19e-eeuw staan indrukwekkende oude bomen, zoals de dikste plataan van België. De verschillende gerestaureerde gebouwen van het domein nemen je mee doorheen 800 jaar geschiedenis.

Roosendael is eigendom van Kempisch Landschap vzw. Er passeren heel wat wandel- en fietsroutes. Het is de ideale plek voor een feest, groepsuitstap, opleiding, vergadering of teambuilding. Families, jeugdgroepen, scholen en bedrijven genieten er van de gastvrijheid. Je kunt er zelfs kamperen of overnachten in een trekkershut. Ieder jaar telt het domein zo’n 19 000 overnachtingen en 45 000 bezoekers.

Historische gebouwen duurzaam verwarmen

Luc Verstraeten: “De Provincie Antwerpen maakt werk van duurzame, groene energie. Ons domein werd betrokken bij een Europees project dat innovatief en efficiënt wil omspringen met energie in historische gebouwen. Dankzij de financiële ondersteuning van dit project was dit het ideale moment om Elugie uit te proberen.”

Geen impact op de esthetiek

Belangrijke voorwaarde bij de keuze was zo weinig mogelijk impact op het gebouw. “De units van Elugie beantwoorden daar perfect aan”, bevestigt Luc. “Ze zijn klein en makkelijk te plaatsen. In het ene gebouw gebeurde dat op een zoldertje, in het andere op een plek waar vroeger een uitgietbak stond… Nergens verstoren ze de architectuur of esthetiek.”

Door hun compacte formaat
passen de units perfect in de historische site.

LUC VERSTRAETEN, GEMEENTE SINT-KATELIJNE-WAVER

Voelbaar resultaat

Luc: “Ik ben blij dat Kempens Landschap ons koos als proefproject. We halen veel minder elektriciteit van het net en we merken wel degelijk resultaat, ook qua warmterecuperatie.” Het warme water van het domein moet constant op 45-50 graden zitten om o.a. legionella tegen te gaan. Dat lukt perfect met de restwarmte van de centrales.

“Vanwege het aardgas zijn we nog niet volledig CO²-neutraal. Bij een recente meting in het kader van het project, bleek dat een gasmeter niet werkte. Elugie plande de reparatie onmiddellijk in. Ook alles voor de groenestroomcertificaten loopt van een leien dakje. Ik ben heel tevreden.”