Karel Depamelaere

Karel Depamelaere

Particulier: Residentieel
Provincie: Antwerpen
Klant sinds: 2018
Platform gebruikt: Elugie Power Station

Karel Depamelaere groeide op in een milieu waar vooral wetenschap en techniek aan bod kwamen. Vandaag is hij 46 en vader van twee kinderen. De oudste is begonnen aan het hoger onderwijs en de jongste rondt binnenkort zijn middelbare studies af.

“Misschien zit het in mijn genen, want als kind al was ik sterk geïnteresseerd in energie. Die interesse groeide alleen maar naarmate ik volwassen werd. Mijn studies gingen dan ook in die richting en nu zit ik al meer dan 20 jaar in het energiemilieu.”

Blog over energie

Karel schrijft over zijn interesse in een blog. Hij vindt het belangrijk om te kiezen voor propere energie. “De energiewereld is continu in beweging en met het oog op de kernuitstap mag het heel wat beter dan nu. Thuis proberen wij energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Ons huis werd 20 jaar geleden als moderne woning gebouwd: met domotica, allerlei sensoren, vloerverwarming en een aardgasketel. Ondertussen hebben we ook zonnepanelen en warmtepompen.”

Vooruitdenken

Om zijn huis nog efficiënter te verwarmen en verkoelen, verdiepte Karel zich in het aanbod van brandstofcellen. Niet veel later liet hij door Elugie een centrale plaatsen. “Als nieuwe technologie die haar degelijkheid bewezen heeft, is het de perfecte aanvulling op wat ik reeds had. In de winter produceren mijn zonnepanelen amper, maar ik kan altijd rekenen op de centrale.”

Karel denkt met zijn keuze aan de toekomst. “Energie wordt alsmaar duurder en wagens zullen op termijn voornamelijk elektrisch zijn. Een Elugie-elektriciteitscentrale past volledig in dat plaatje. Wij kunnen onze wagens thuis goedkoop opladen, groener dan de doorsnee energievoorziening.”

Ik koos bewust voor een nieuwe technologie
die haar degelijkheid al bewezen heeft.

KAREL DEPAMELAERE, GEMEENTE DUFFEL

Combinatie met de warmtepomp

“De centrale staat op een kleine zolder waar je niet eens rechtop kan staan. Ze is gekoppeld aan een boiler voor warm water om de restwarmte te laten renderen. Voor verwarming en warm water gebruik ik vooral mijn warmtepompen. Die krijgen hun elektriciteit van de Elugie-centrale. De gasketel zet ik enkel in voor de vloerverwarming en de badkamers indien nodig.”

Reclame

Omdat Karel zo tevreden is, praat hij hier graag over met kenissen. “Er zijn al verschillende collega’s komen kijken naar onze installatie, om eventueel ook de overstap te maken. Eén van mijn beste vrienden heeft ondertussen dezelfde brandstofcel gezet. Ook in mijn blog ben ik positief over de centrale van Elugie, ze heeft een zeer grote toekomst in de hernieuwbare energie.”