Brasserie ’t Straatje

Brasserie ’t Straatje

Activiteit: Horeca
Provincie: Antwerpen
Klant sinds: 2018
Platform gebruikt: Elugie Power Station

Johan Heylen en Patricia Focquaert zijn allebei zaakvoerder van Brasserie ’t Straatje. Bij hen kom je genieten van een kop koffie, een snelle hap, uitgebreid tafelen en heerlijke suggesties. “Heel vroeger was er in dit pand een veehandel. Nadien hadden mijn ouders hier een eetcafé. Ik ben er dus eigenlijk in opgegroeid. Wij baten de brasserie nu 10 jaar samen uit”, vertelt Johan.

Oplopende kosten

In de loop van de afgelopen jaren begon het totale kostenplaatje van de zaak echter op te lopen. Zo beschrijft Johan: “Na de aankoop van een elektrische wagen was ik de kosten van het hele plaatje aan het bekijken. Ik zocht hoe ik kon besparen”.

Overstappen op zelfstroom als grootgebruiker

Het hoge verbruik van Brasserie ‘t Straatje betekende dat ze als grootgebruiker opereerden. “Men zegt dat grootverbruikers een voordeliger tarief genieten, maar ik vertrouw de klassieke stroomleveranciers niet helemaal.” 

Tijdens zijn berekeningen kwam Johan toevallig een advertentie van Elugie tegen over zelfstroomcentrales op basis van waterstof – ideaal voor ondernemers of huishoudens met een hoog verbruik. De beslissing werd toen snel gemaakt. Johan: “We lieten twee waterstofcentrales installeren op zolder, bij de andere technische apparatuur. Onze koeling werkt dag en nacht en verbruikt veel elektriciteit. Dat vangen de centrales nu perfect op.”

“Ik bespaar op elektriciteit en investeer tegelijk in het gebouw, waardoor de brasserie in waarde stijgt.“

JOHAN HEYLEN, GEMEENTE WIEKEVORST

Naar totale onafhankelijkheid

Johan vertelt trots dat hij de smaak van onafhankelijkheid te pakken heeft. “In de toekomst wil ik het teveel aan opgewekte energie door de Elugie centrales opslaan in een batterij en zelf gebruiken. Nu zetten we dit op het net en moet ik de netbeheerder daar nog voor betalen.”

Gestegen waarde

“Met mijn eigen centrales bespaar ik op elektriciteit en doe tegelijk een investering in het gebouw, waardoor de brasserie in waarde stijgt”, stelt Johan.