Brasserie ’t Straatje

Aandeel eigen productie
Voor Elugie 0%
Nu met Elugie 70%
Energiekost over periode 15 jaar
Voor Elugie 162.300 €
Nu met Elugie 96.200 €
CO₂ besparing
Voor Elugie 9 ton/jaar
Nu met Elugie -50%

Brasserie ’t Straatje

Activiteit: Horeca
Provincie: Antwerpen
Klant sinds: 2018
Platform gebruikt: Elugie Power Station

Johan Heylen en Patricia Focquaert zijn allebei zaakvoerder van Brasserie ’t Straatje. Bij hen kom je genieten van een kop koffie, een snelle hap, uitgebreid tafelen en heerlijke suggesties. Klassieke gerechten komen er verzorgd op tafel. Specialiteit is de steak van 450 g, met zijn kleinere varianten.

Johan: “Heel vroeger was er in dit pand een veehandel. Nadien hadden mijn ouders hier een eetcafé. Ik ben er dus eigenlijk in opgegroeid. Wij baten de brasserie nu 10 jaar uit.” “Ons doel is om klanten met een glimlach te laten buitenwandelen”, vertelt Patricia. “We maken een punt van gezelligheid, afgewerkte borden en een goede prijs-kwaliteitverhouding.”

Elektrische wagen

“Na de aankoop van een elektrische wagen was ik de kosten aan het bekijken. Ik zocht hoe ik kon besparen”, zegt Johan. Hij zag een advertentie van Elugie met een elektrische wagen en nam contact op. Bij het eerste bezoek voelde hij de match. “We hadden ruimte genoeg voor 3 centrales, maar 2 bleek een betere keuze. Ze werden geïnstalleerd op zolder, bij de andere technische apparatuur. Onze koeling werkt dag en nacht en verbruikt veel elektriciteit. Dat vangen de centrales nu perfect op.”

Weg van klassieke leveranciers

Vroeger was Brasserie ‘t Straatje een grootverbruiker, nu zitten ze onder de drempel van 50 000 kWh per jaar. Ze kunnen makkelijker van leverancier veranderen voor de stroom die ze nog van het net halen. Johan wil nog een stap verder gaan: “Men zegt dat grootverbruikers een voordeliger tarief genieten, maar ik vertrouw de klassieke leveranciers niet helemaal. In de toekomst wil ik het teveel aan opgewekte energie opslaan en zelf gebruiken. Nu zetten we dit op het net en moet ik de netbeheerder daar nog voor betalen.”

Ik bespaar op elektriciteit en investeer tegelijk in het gebouw, waardoor de brasserie in waarde stijgt.

JOHAN HEYLEN, GEMEENTE WIEKEVORST

Warmte voor de afwas

Patricia vult aan: “De restwarmte van de centrales is nuttig voor onze vaatwasser. Die krijgt nu rechtstreeks warm water en hoeft niets meer op te warmen. Dat geeft al een besparing. Ook de manuele spoeling van borden gebeurt met water dat al dankzij de centrales is verwarmd.”

Gestegen waarde

“Ik bespaar op elektriciteit en doe tegelijk een investering in het gebouw, waardoor de brasserie in waarde stijgt”, stelt Johan. “En ik ben tevreden. Zodra er iets misloopt, krijg ik een telefoontje van Elugie. Ze ondernemen onmiddellijk het nodige, zoals toen er door wegenwerken een waterleiding geraakt werd. Vanop afstand werd de centrale gereset en heropgestart. Elugie staat voor correcte diensten en afspraken die worden nagekomen.”