• Elugie Nieuws
  • Gedaan met de terugdraaiende tellers. Wat verandert er voor jou?

  • De Vlaamse Regering maakte over de terugdraaiende tellers een duidelijke belofte. Nog vijftien jaar zouden ze blijven terugdraaien. Nu, in januari 2021, moet de nieuwe energieminister die belofte al inslikken. Dat kon tellen, qua goede voornemens… Wat verandert er voor jou, als klant van Elugie?
Bjorn Van Haver

Dit is voor niemand die thuis stroom produceert goed nieuws. Gelukkig ben je met een zelfstroomcentrale een heel stuk beter af dan met zonnepanelen. En wat meer is: in de toekomst zal je zelfs volledig onafhankelijk kunnen worden van het net.

 

1. Heeft dit invloed op mij?

Ja. Het Grondwettelijk Hof heeft de terugdraaiende tellers vanaf 01/01/21 nietig verklaard voor alle stroom die je ter plaatse produceert. Daaronder valt zowel de stroom uit zonnepanelen als die uit Elugie zelfstroomcentrales. Maar er is een belangrijk verschil: met jouw zelfstroomcentrale verbruik je gemiddeld 80% van de geproduceerde elektriciteit meteen ter plaatse. Je bent dus niet zo afhankelijk van het stroomnet, omdat je zelden meer dan 20% in het net injecteert. Met zonnepanelen ben je veel slechter af.

 

2. Wat is het verschil met zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn afhankelijk van het weer, zelfstroomcentrales niet. De zon produceert volop in de zes warmste maanden, met een piek op de middag. Dat waren de momenten waarop de teller terugdraaide. Nu niet meer dus. In de koudste maanden, januari en februari, voorzien zonnepanelen maar 2% van de energie. In de winter zijn zonnepaneelgebruikers daarom bijna volledig afhankelijk van het net. Dat soort schommelingen heb jij niet met een zelfstroomcentrale die continu kan produceren, dag en nacht, zomer en winter. Op jaarbasis valt de rekening daarom minder nadelig uit dan met zonnepanelen.

 

3. Ben ik verplicht om de slimme meter te nemen?

Ja. Je leest wel overal tips om ‘nooit thuis’ te zijn als Fluvius de nieuwe meter wil komen installeren, maar dat is alleen maar uitstel van executie. Er is geen ontsnappen aan. Uiteindelijk zal iedereen een slimme meter hebben. Dan is de stroomprijs op elk moment een kwestie van vraag en aanbod. Op zich is dat een logische evolutie, want het is duurzamer om stroomproductie en -afname op mekaar af te stemmen. In de zomer elektriciteit afgeven aan het net, aan dezelfde prijs als in de winter, dat was een Belgisch sprookje dat niet kon blijven duren. In veel andere landen zijn slimme meters al lang de standaard.

 

4. Moet ik de prosumententaks nog betalen?

Nee. Dat prosumententarief was een compensatie voor de (te) voordelige regeling met de terugdraaiende tellers. Kort door de bocht: niemand had destijds verwacht dat er zoveel zonnepanelen aan het stroomnet zouden hangen. De regering is te gul geweest. De taks hadden ze ingevoerd om wat van het geld terug te krijgen en het zou maar al te gek zijn om die belasting nu nog te heffen. Voor de meeste bestaande Elugie-klanten betekent dat 150 à 200 euro per jaar die je niet meer moet betalen.

 

5. Komt er nog een compensatie voor Elugie-klanten?

Dat weten we nog niet. Iedereen verrast door de snelheid van die plotse bocht van 180 graden. Elugie is nu in gesprek met de Vlaamse overheid om een vergoeding voor haar klanten te vragen. Belofte maakt schuld, maar voorlopig is de regering er zelf ook nog niet uit wat ze moet doen met de duizenden benadeelde prosumenten.

 

6. Is het nog nuttig om stroom in het net te injecteren?

Nee. Het is gewoon te duur. De stroom die je injecteert krijg je verkocht aan de energieleveranciers aan 30 à 60 euro per 1.000 kWh en bij afname betaal je de normale prijs van 210 à 240 euro per 1.000 kWh. Het zou niet slim zijn om aan deze tarieven te injecteren. Op tien jaar tijd zou je meer dan 2.000 euro per 1.000 kWh verliezen. Vanaf nu is het gewoon de kwestie om zoveel mogelijk stroom te produceren wanneer je ze zelf nodig hebt. Moeilijk met zonnepanelen, makkelijk met een zelfstroomcentrale.

 

7. Kan ik niet volledig onafhankelijk worden?

Ja. En zo komen we bij de échte revolutie. Elugie is in 2012 gestart met twee doelstellingen: onafhankelijkheid en duurzaamheid. Het was lang voordelig om nog gekoppeld te blijven aan het stroomnet, maar nu kunnen we daar beter vanaf. Alle nieuwe klanten zullen vanaf 2021 een Elugie-centrale met batterij krijgen, die voldoende opslaat voor eigen gebruik. Je kan dan nog wel koppelen aan het stroomnet wanneer het écht voordelig is, maar je bent eigenlijk 100% onafhankelijk. Jij kan als bestaande klant (met een centrale zonder batterij) ook upgraden met de Elugie Freedom batterij.

 

8. Wat kan ik zelf doen?

Maak een afspraak. Op basis van jouw verbruiksprofiel kunnen we berekenen of het een voordeel is voor jou om (eventueel via leasing) over te schakelen naar Elugie Freedom. Die kans is reëel, omdat de overheid voor batterijen nu wel met een ferme subsidie over de boeg komt. Vraag gerust om een simulatie!