• Blog
  • 5 redenen om de knop om te draaien naar zelfstroom

  • Elugie is een van de drijvende krachten in het opstarten van de waterstofrevolutie. Hun compacte centrales maken het mogelijk om zelf elektriciteit te produceren, waar en wanneer je wil, thuis of in een bedrijf, zonder dat er iets verloren gaat. Waar staat Elugie vandaag? Wordt 2021 het jaar van de grote doorbraak of zal het niet zo een vaart lopen? Hier staan 5 redenen waarom we denken van wel.
Bjorn Van Haver

1. Wat je zelf doet, doe je beter

Het is moeilijk om te geloven en toch is het waar: 60% van de energie die een klassieke elektriciteitscentrale produceert, gaat verloren aan warmte. Nog eens 8 tot 12% verdwijnt onderweg naar de klant. Van groene stroom, die nochtans uit duurzame bronnen is opgewekt, spelen we spijtig genoeg net zoveel kwijt. Het is wat het is, maar dat wil niet zeggen dat we onze manier van denken niet mogen omgooien.

Als je stroom thuis produceert, win je twee keer. Ten eerste heeft zo een compacte zelfstroomcentrale van Elugie een groter rendement van maar liefst 60% elektriciteit. Ten tweede hoeft ook de 30% restwarmte hier niet verloren te gaan, want die vloeit meteen door naar verwarming of sanitair tapwater. Een totaal rendement van 90%, dat zou een no-brainer moeten zijn.

 

2. De centrale betaalt zichzelf terug

De initiële kostprijs van een zelfstroomcentrale (19.000 euro excl. btw) betaalt zichzelf terug door de fikse maandelijkse besparing op de energiefactuur. Met een financiering op 10 jaar zal je zelfs gewoon break-even draaien. En aan het eind van de rit bezit je je eigen stroomcentrale voor het budget dat je anders had weggegeven aan kostenslurpende energieleveranciers. Daarna begin je nog meer te besparen: alles bij mekaar tot 30-40% netto op 15 jaar.

Sinds kort kunnen KMO’s de centrales ook via leasing plaatsen, met een contract voor 10 jaar. Bovendien geeft de Vlaamse overheid een subsidie van meer dan 2.236 euro (dat geldt ook voor particulieren). En omdat de minister gelooft in de toekomst van energie uit waterstof, krijgen bedrijven ook een ferm fiscaal voordeel: een zelfstroomcentrale mag voor 125% in de kosten.

 

3. De kracht van het aantal

Zelfstroom uit waterstof was eerst iets voor de duurzame pioniers, de ‘early adopters’. Maar net zoals Tesla nu met een betaalbare gezinswagen op de markt is gekomen, geraakt ook de waterstofeconomie stilaan in de mainstream. Intussen draaien er 500 centrales in België, met nog eens 1.000 nieuwe centrales gepland voor 2021. 

De eerste enthousiaste gebruikers waren vaak KMO’s, van brouwers en bakkers tot culturele centra en warenhuizen, omdat die de investering snel konden terugverdienen met hun grote verbruik. Stilaan maken ook meer gezinnen met een groter verbruik de overstap, zeker als ze pakweg een elektrische wagen moeten opladen. Elektrische en herlaadbare toestellen zitten nu eenmaal in de lift, en dan gaat het niet enkel over smartphones.

 

4. Verdien dankzij de slimme meters

Binnen twee jaar heeft iedereen in Vlaanderen een slimme meter. Waren de vorige dan dom? Tja, ze waren vooral blind. Eén keer per jaar kreeg je een eindafrekening voor elektriciteit en dat voelde aan als een loterij. Soms moest je opleggen, soms kreeg je iets terug. Niets daarvan bij slimme meters, dan weet jij (en de netbeheerder) op elk moment hoeveel je verbruikt. 

Alle slimme meters komen samen in één ‘smart grid’. Vanaf dan is elektriciteit puur een kwestie van vraag en aanbod. Dit betekent het einde van het sprookje van de terugdraaiende tellers in combinatie met zonnepanelen. Zonnepanelen produceren namelijk allemaal tegelijk energie op de warmste momenten, zodat er een overschot ontstaat. In het smart grid zullen de zonnepanelen op piekmomenten zelfs uitgeschakeld worden. Met een zelfstroomcentrale speel je slimmer mee in het smart grid van morgen. Wanneer er overschot is op het net, krijg je geld toegestopt om te verbruiken. Wanneer er een tekort is, kan de centrale bijspringen en je verdient opnieuw.

 

5. Voor het eerst echte onafhankelijkheid

De nieuwste generatie Elugie-centrales zijn uitgebreid met een compacte batterij en een energiemanagement om 100% in eigen stroom te kunnen voorzien. Tijdens de daluren laadt de batterij op en tijdens de piekuren neem je de energie af. Dat betekent, voor het eerst, volledige onafhankelijkheid van het stroomnet. Met zonnepanelen is dat nooit mogelijk geweest in België, want in de wintermaanden schijnt de zon daarvoor niet genoeg. Dus ja, spreek gerust van een revolutie.

Elugie zelfstroomcentrales zijn marktleider met de hoogste energie-efficiëntie wereldwijd en ze zijn future-proof. Alles begint natuurlijk bij je eigen verbruik. Wil je weten of het voor jou voordelig is om nu al de knop om te draaien?